Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

De flessen van Wonderlijk Woud vormen een gesloten systeem. Het water kan niet naar buiten en zal daardoor door de fles heen circuleren. Het water verdampt waarna er condensatie zal optreden. Deze condensatie druipt naar beneden en geeft de plantjes weer water.

Door middel van fotosynthese, wordt zonlicht, water en koolstofdioxide omgezet in zuurstof en glucose.

Er komt koolstofdioxide en water vrij wanneer de planten in de avond geen licht krijgen. Hierbij heeft de plant zuurstof nodig om de glucose weer af te breken waarna het wordt omgezet in energie. Dit proces herhaald zich telkens weer opnieuw.

Ecosystemen kunnen niet tegen veel zonlicht. Dit komt doordat er warmte in de fles blijft hangen. Daarnaast kan het glas werken als een vergrootglas, hierdoor kunnen de plantjes verbranden. Let er dus goed op dat het ecosysteem niet in direct zonlicht staat. Het is tevens ook belangrijk dat je hem niet boven of dichtbij een verwarming plaatst.
Een Wonderlijk Woud ecosysteem werkt het beste op een lichte plek!

De condensatie, samen met de kleur van de aarde, geeft een indicatie of de planten genoeg water krijgen. De aarde dient een donkerbruine-, bijna zwarte kleur te hebben. Mocht de aarde lichtbruin worden, kan je de kurk even verwijderen om met een plantenspuit langs de randen van de fles te sprayen. Een aantal spraytjes is meestal genoeg, want te veel water kan tot schimmel leiden.

Ja zeker, de plantjes groeien. Hoe groter de fles hoe minder snel de fles vol zal groeien. Wij vinden het zelf heel gaaf als een Wonderlijk Woud een echt oerwoud wordt. De plantjes zullen eerst naar boven groeien en als er geen plek meer is gaan zij weer een stukje naar beneden. De plantjes gaan allemaal hun eigen weg. Wij hebben meerdere flessen/flesjes bij ons thuis zijn die al een aantal jaar vol gegroeid zijn, maar leven nog steeds!

Het kan voorkomen dat de plantjes heel hard groeien. Dit is natuurlijk goed nieuws maar soms groeien de plantjes bijna de fles uit! Als je dit wilt zou je eventueel de plantjes kunnen knippen met behulp van een planten tang (o.a. hier verkrijgbaar). Knip bij voorkeur langs de stam bij de “oksel” van de tak. Dit is het stukje waar de tak net uit de stam steekt. 

Soms worden er blaadjes bruin en vallen daarna op de aarde. Dit is niet erg omdat de blaadjes dan worden omgezet in compost. Bij te veel blaadjes is het raadzaam om ze, bijvoorbeeld met een lange pincet, te verwijderen.

Het is goed dat er in de fles condensatie plaatsvindt! Is de fles meerdere dagen volledig beslagen? Haal dan de kurk eraf. Zodra de condens aanzienlijk minder is, vernevel je een aantal spraytjes water in de fles. Je kunt het Wonderlijk Woud hierna weer afsluiten.

In de aarde van de fles kunnen eitjes en larfjes verborgen zitten. Hierdoor kunnen er door genoeg zuurstof en voedsel vliegjes blijven leven. Dit is eigenlijk alleen maar een goed teken!

Als je bij ons in één bestelling 5 of meer Ecosystemen of planten besteld, dan kan je ons mailen voor een kortingspercentage!

Je hebt vanaf het begin van je aankoop twee weken garantie. (m.u.v beschadigen van het glas). Bekijk ook onze Garantiebepaling, je kunt ook altijd contact opnemen voor advies.

Staat je vraag er niet bij?

Dan kan je altijd contact met ons opnemen via:
Facebook
Instagram
info@wonderlijkwoud.nl